Estany de Sils

Recuperem els hàbitats de l'entorn de l'estany

Recuperació d'hàbiats 2010

Un projecte de l'Ajuntament de Sils, la Diputació de Girona i "la Caixa" permet recuperar una mostra dels diferents hàbitats de l'espai natural protegit.

Fins ara, la gestió de l’Estany de Sils s’ha centrat en terrenys de titularitat pública i als terrenys d’Acciónatura. Enguany, l’Ajuntament de Sils ha apostat per ampliar la zona de gestió que es fa a l’estany mitjançant acords de custòdia amb 12 propietaris i la contractació de 4 persones que desenvoluparan tasques de gestió entre els mesos de juny i novembre.

Els acords de custòdia són pactes voluntaris entre entitats de custòdia (l’Ajuntament de Sils en aquest cas) i els propietaris dels terrenys que es volen conservar. Comporten uns compromisos per a les dues parts dirigides a recuperar o mantenir el patrimoni natural o cultural de les finques. Aquests acords de col·laboració entre l’Ajuntament i el propietari beneficien tant a la propietat com al conjunt de visitants de l’estany: al propietari, perquè obté recursos humans per gestionar la seva finca, a més del reconeixement social i satisfacció personal pel fet de contribuir a conservar la natura, i als visitants perquè poden gaudir d’un espai més ben gestionat.

Una de les mesures de gestió que es duran a terme és la recuperació del prat de dall, un dels elements més significatius del paisatge botànic de l’Estany de Sils, una comunitat composta per gran diversitat de plantes herbàcies que havien tingut interès com a farratge, i el seu manteniment només és possible mitjançant l’explotació tradicional fent una dallada a la primavera-estiu i ocasionalment la pastura o redall a la tardor-hivern. Sense aquesta gestió el prat degenera envaït per comunitats de ribera o aiguamoll i la seva diversitat florística desapareix. Una altra de les mesures de gestió és la millora de l’hàbitat dels tortugues autòctones: la tortuga d’estany, Emys orbicularis, i la de rierol, Mauremys leprosa, que estan en gran competència amb la tortuga de Florida (Trachemys scripta), aquesta última al·lòctona. I finalment una altra mesura de gestió a destacar, és l’aclarida del sotabosc que és realitzarà en algunes parcel·les per tal de potenciar una bona estructura vegetal, herbassars humits, boscos de freixeneda,... Es tindran en compte les activitats tradicionals desenvolupades antigament, el grau d’humitat del sòl i la vegetació potencial.

Equip de recuperacio d'habitats

Aquest projecte s’ha pogut desenvolupar gràcies al suport dels 12 propietaris que han cedit voluntàriament la gestió dels seus terrenys i a l’ajut de la Diputació de Girona i “la Caixa” que ha permès a l’Ajuntament de Sils contractar 4 persones i gestionar més de 8 ha representatives dels diferents hàbitats que trobem a l’Estany de Sils:  prats de dall, herbassars humits, freixenedes, rouredes i basses temporals.
Etiquetat sota plantacions

10°C

Estany de Sils

Fair

Humitat: 82%

Vent: 0 km/h

  • 24 Mar 2016 16°C 9°C
  • 25 Mar 2016 15°C 8°C