Estany de Sils

Gestió de la vegetació d’aiguamoll amb cavalls

En el marc del Projecte de restauració i gestió de L'Estany de Sils, Acciónatura està promovent actuacions per millorar la biodiversitat en els herbassars d'aiguamoll i els prats de dalla.

En els terrenys de propietat d'Acciónatura s'assagen mètodes de gestió com la pastura amb cavalls de la Camarga, i d'altres com la sembra amb farratges i la sega anual. L'avaluació d'aquests mètodes de gestió es fa amb un seguiment científic de la flora i fauna realitzats per la universitat de Girona i pel col·lectiu Bisaroca. En el treball de camp d'alguns dels estudis hi han participat voluntaris de Sils.

En el cas de la gestió amb cavalls, els resultats obtinguts han estat interessants per la millora de la biodiversitat. Des d'un punt de vista de la flora, les zones amb pastura no han presentat un augment de la riquesa i diversitat de la vegetació, però si que s'ha observat que l'eliminació de plantes dominants com el balcalló ha permès la revegetació amb plantes pròpies d'herbassars humits. Les clarianes d'aigües lliures que s'han creat també han estat útils per la fauna, en especial pels ocells que hi troben aliment i repòs, sobretot en les èpoques de migració.

Aquests bons resultats han animat a ampliar l'espai de pastura de 2 a 3,4 ha, i el grup actual de 3 cavalls s'ampliarà fins a 4 aquesta primavera. Els cavalls emprats provenen d'un ramat que viu en llibertat als Aiguamolls de l'Empordà, de manera que no necessiten un cobert per guarir-se, ni que els portem menjar ni sal. S'alimenten de les plantes que creixen a la parcel·la i veuen l'aigua del canal que la travessa.

Acciónatura, a través de l'hípica Vidreres, realitza un control diari de l'estat dels cavalls i del funcionament del tancat elèctric. En el cas d'inundació extrema dels terrenys on estan els cavalls, es preveu la seva recollida i trasllat temporal a les instal·lacions de l'hípica. Aquesta actuació ha estat possible gràcies a la col·laboració de la Fundación Biodiversidad (Ministerio de Medio Ambiente) i del departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya.

Acciónatura

10°C

Estany de Sils

Fair

Humidity: 82%

Wind: 0 km/h

  • 24 Mar 2016 16°C 9°C
  • 25 Mar 2016 15°C 8°C