Estany de Sils

Treballem per millorar la qualitat de l'aigua de l'Estany de Sils

CAPTURA DE FAUNA EXÒTICA


Què s’ha fet?

A l’agost es va iniciar la captura de fauna exòtica a Sils, amb l’objectiu de millorar la qualitat de l’aigua de l’estany. La feina va començar, aprofitant el baix nivell d’aigua estival, amb el buidatge de l’aigua de la llacuna mitjançant l’ús de motobombes i amb l’ajuda d’una comporta basculant que impedeix l’entrada d’aigua de la sèquia, la qual té una elevada càrrega de matèria orgànica i nutrients, sense destorbar el correcte desguàs de l’estany.

Posteriorment, es va procedir a la retirada de les carpes. S’han extret el 100 % del total de carpes, més de 5000 individus o l’equivalent a 1,5 tones, molt més del que s’havia estimat. La carpa és un peix exòtic que produeix un impacte molt negatiu a l’estany, la seva presència comporta la desaparició de la vegetació submergida, l’augment de la terbolesa de l’aigua, l’alliberament de nutrients i en conseqüència, l’empobriment de les comunitats vegetals i animals de l’aiguamoll.

Tot i això, aquest peixos invasors podrien tornar si la sèquia sobreeixís o si algú els alliberés directament. Per això és molt important, NO INTRODUIR O ALLIBERAR CAP ESPÈCIE EXÒTICA A L’ESTANY.

A més, també s’ha aprofitat per extreure altres espècies introduïdes, com ara la tortuga de Florida que competeix amb la tortuga d’estany (Emys orbicularis) i la tortuga de rierol (Mauremys leprosa), espècies protegides que compten amb importants poblacions a Sils, i el cranc americà, encara que la seva eliminació és molt complicada perquè s’amaga al fang quan baixa el nivell de l’aigua, on pot resistir molt de temps fins l’arribada de les pluges.
 
Tractament dels peixos

Les espècies autòctones no van ser eliminades, es van pescar amb trampes i van ser alliberades a la sèquia. D’altra banda, les carpes mortes han estat gestionades mitjançant un gestor de residus autoritzat.

Cal mencionar que el dessecament s’hauria produït igualment, degut a que les llacunes de tipus mediterrani tenen cicles de formació i dessecació al llarg de l’any, depenent del tipus de sòl i les condicions hidrològiques de la zona on es troben. Amb l’ús de les motobombes, simplement s’ha accelerat el procés natural.

Què passarà ara?

A l’època de pluges s’espera que l’estany torni a omplir-se de forma natural. La millora de la qualitat de l’aigua afavorirà la reproducció de l’anguila, així com d’altres espècies d’interès, com ara els invertebrats, els amfibis, o aus típiques d’aiguamoll, com ara el cabusset o la fotja i diverses aus migratòries. Per saber si l’actuació té bons resultats es faran seguiments periòdics per controlar poblacions.

Aquesta actuació, que duu a terme Acciónatura amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sils, compta també amb el suport de la Fundación Biodiversidad i Gas Natural.

Tagged under biodiversitat

10°C

Estany de Sils

Fair

Humidity: 82%

Wind: 0 km/h

  • 24 Mar 2016 16°C 9°C
  • 25 Mar 2016 15°C 8°C