Estany de Sils

Cens d'ocells aquàtics hivernants 2014

Un any més durant el mes de gener s’ha realitzat el cens d’ocells hivernants aquàtics de la zona de Sils. Aquest cens s’ha anat repetint des de l’any 2001 i es realitza durant les dos primeres setmanes de gener per tal de contar els ocells aquàtics que passen l’hivern a la zona de l’estany.

Un any més durant el mes de gener s’ha realitzat el cens d’ocells hivernants aquàtics de la zona de Sils. Aquests cens s’ha anat repetint des de l’any 2001 i es realitza durant les dos primeres setmanes de gener per tal de contar els ocells aquàtics que passen l’hivern a la zona de l’estany.

El cens d’ocells aquàtics hivernants es realitza arreu del territori català, i les dades obtingudes a Sils es trameten als tècnics de fauna del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural per tal d’incorporar-les al comptatge general de tot Catalunya

Així doncs, el passat 13 de gener a Sils es va realitzar el cens prospectant tota la zona de l’estany de Sils i rodalies per saber quants ocells aquàtics hi havia a la zona.

Molts d’aquests ocells provenen del nord d’Europa, i durant l’hivern baixen fins aquí per passar els mesos més freds i un cop acabat el període hivernal tornen cap al nord per començar la reproducció.

Els resultats d’aquest any no han estat molt destacables, i moltes espècies marquen una tendència a la baixa.

Pel que fa els ànecs han baixat molt respecte altres anys , i només s’han pogut detectar dos espècies , el Xarxet i el collverd . Alguns anys s’havien arribat a observar fins a 4 espècies diferents.

Les dades d’ ardeids (Bernats pescaires, i martinets... ) i rapinyaires (Aligots, xoriguers... )continuen estables respecte altres d’anys.

El grup dels limícoles també han disminuït , sobretot el becadell que enguany només se n’han comptabilitzat 10 exemplars , mentre altres anys s’ havien arribat a contar fins a 87 exemplars.

Resultats del cens hivernal 2014 a l’estany de Sils i rodalies

censocells2014

 

Si s’analitzen les causes d’aquesta tendència a la baixa hi haurien diferents hipòtesis. És cert que en d’ altres zones humides del país també hi ha una disminució d’algunes espècies, però a l’estany de Sils aquesta tendència s’ha   vist accentuada aquest últims anys. Algunes de les causes d’aquesta davallada poden ser:

-L’espai és molt petit i la pressió humana que hi ha a la zona és alta amb persones que pugen a les motes, que entren fins arran d’aigua, gossos deslligats...Aquesta pressió en un espai tan reduït, afecta molt la tranquil·litat d’aquestes espècies que acaben buscant altres llocs per hivernar.

-La manca d’aigua a l’estany que hi ha hagut durant la tardor segurament també ha contribuït a la disminució d’ocells a la zona. El fet de que durant l’estiu l’estany disminueixi la quantitat d’aigua o que fins i tot que quedi sec, no necessàriament és dolent, però si que és important que durant la tardor n’hi hagi per poder atraure els ocells hivernants i enguany l’estany va estar sec durant molt de temps.

-La manca de gestió a la zona dels últims anys també té efectes. Segurament si es fessin algunes actuacions com poden ser l’estassada d’algunes de   les illes de l’estany abans del període hivernal o recuperar la pastura amb cavalls, podria afavorir la recuperació d’alguns ocells.

Joan Ventura
Tagged under ornitologia

10°C

Estany de Sils

Fair

Humidity: 82%

Wind: 0 km/h

  • 24 Mar 2016 16°C 9°C
  • 25 Mar 2016 15°C 8°C